Rijbewijs geschikt voor inloggen met DigiD

Vanaf 26 mei zijn rijbewijzen standaard geschikt om in de toekomst te gebruiken om online in te loggen met DigiD op websites van overheid, zorg en pensioenfondsen. Deze manier van inloggen geeft extra zekerheid over de identiteit van degene die inlogt en maakt het mogelijk zeer vertrouwelijke informatie online aan te bieden.

Geplaatst op donderdag 7 juni 2018

Vanaf 26 mei zijn rijbewijzen standaard geschikt om in de toekomst te gebruiken om online in te loggen met DigiD op websites van overheid, zorg en pensioenfondsen. Deze manier van inloggen geeft extra zekerheid over de identiteit van degene die inlogt en maakt het mogelijk zeer vertrouwelijke informatie online aan te bieden. De burger kan in de toekomst zelf beslissen of hij wil inloggen met het rijbewijs. Voor de burger blijft per 26 mei het gebruik van het rijbewijs als rijvaardigheidsbewijs of identiteitsbewijs hetzelfde. Het aanvraagproces voor een rijbewijs verandert niet.

Aanvragen rijbewijs zonder inlogfunctionaliteit

Heeft u bezwaar tegen een rijbewijs met inlogfunctionaliteit, dan is het tot invoering van de wet Digitale Overheid mogelijk om een rijbewijs zonder deze inlogfunctionaliteit aan te vragen.

Dit gaat als volgt:

 1. Voordat u het rijbewijs aanvraagt bij de gemeente stuurt u een schriftelijk verzoek naar de RDW. Het verzoek moet minimaal de volgende gegevens bevatten:
  • Naam zoals vermeld op het rijbewijs
  • Adres
  • Geboortedatum
  • Handtekening
 2. U stuurt het verzoek naar:
  RDW
  ter attentie van Unit Rijbewijzen
  Postbus 9000
  9640 HA  Veendam
 3. U krijgt binnen 5 werkdagen na ontvangst bij de RDW bericht wanneer het rijbewijs zonder inlogfunctionaliteit op de chip aangevraagd kan worden bij de gemeente.
 4. U vraagt het rijbewijs aan bij de gemeente.
 5. Na aanvraag ligt het rijbewijs zonder inlogfunctionaliteit na 5 werkdagen klaar bij de gemeente.
 6. Bij het ophalen van het nieuwe rijbewijs, na inlevering van het oude rijbewijs, krijgt u een nieuw rijbewijs zonder inlogfunctionaliteit.

Let op!

 • De kosten voor het aanvragen van een rijbewijs zonder inlogfunctionaliteit op het rijbewijs zijn hetzelfde als voor het aanvragen van een regulier rijbewijs met de nieuwe chip.
 • Wanneer u een rijbewijs zonder inlogfunctionaliteit heeft gekregen, is het niet mogelijk de inlogfunctionaliteit op een later tijdstip weer toe te voegen aan hetzelfde rijbewijs. Dan moet u opnieuw een rijbewijs aanvragen bij de gemeente.
 • Zonder geldig woonadres in Nederland is het niet mogelijk om een rijbewijs met inlogfunctionaliteit te krijgen. In dat geval vraagt u het rijbewijs aan bij de gemeente via een 394-formulier en krijgt u standaard een rijbewijs zonder inlogfunctionaliteit.

Beeldmerk op rijbewijs

Rijbewijs DigiDOp de achterkant van het rijbewijs (uitgegeven vanaf 26 mei) staat een nieuw beeldmerk dat aangeeft dat het rijbewijs een inlogfunctionaliteit heeft:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum van de gemeente, tel. 043 - 3068568.