Bevolkingsonderzoek borstkanker in Vaals

Op 6 juni 2018 start Bevolkingsonderzoek Zuid met het bevolkingsonderzoek borstkanker in Vaals.

Geplaatst op donderdag 31 mei 2018

Op 6 juni 2018 start Bevolkingsonderzoek Zuid met het bevolkingsonderzoek borstkanker in Vaals. Door dit onderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk. Het onderzoek is er voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar, omdat bij deze groep vrouwen het risico op borstkanker het grootst is.
Vrouwen uit Vaals met de postcodes 6291, 6294 en 6295  worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd.

Het borstonderzoek vindt plaats in een verplaatsbaar onderzoekscentrum, dat vanaf 6 juni tot eind juni 2018 aan de Beemderlaan nabij het voormalige Groene Kruisgebouw staat. 

Waarom deelnemen?

Ieder jaar wordt in Nederland bij ongeveer één op de acht vrouwen borstkanker vastgesteld. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing aanzienlijk en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Hoe gaat het onderzoek?

Het borstonderzoek bestaat uit het maken van digitale röntgenfoto’s van de borsten. Speciaal opgeleide radiodiagnostisch laboranten voeren het onderzoek uit. Bevolkingsonderzoek Zuid werkt met moderne apparatuur, daarom is de bestralingsbelasting minimaal. Binnen tien werkdagen volgt een schriftelijke uitslag van het onderzoek. Het onderzoek is gratis.

Resultaten vorige ronde

Tot nu toe was het bevolkingsonderzoek in Vaals succesvol. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Vaals 62,5%. Dit betekent dat er 1.135 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 33 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Meer informatie

Voor vragen over het bevolkingsonderzoek borstkanker kunt u onze informatielijn bellen. Deze is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur via tel. 088 00 01 388.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.bevolkingsonderzoekzuid.nl.