Preventietips

Als je brand nooit zelf hebt meegemaakt, is het moeilijk om je er een goede voorstelling van te maken. In minder dan 5 minuten tijd kan een beginnend brandje zich uitbreiden tot een grote uitslaande brand.

Brand is onvoorstelbaar
Als je brand nooit zelf hebt meegemaakt, is het moeilijk om je er een goede voorstelling van te maken. In minder dan 5 minuten tijd kan een beginnend brandje zich uitbreiden tot een grote uitslaande brand.

Mensen die zelf thuis brand hebben meegemaakt zijn verrast door de snelheid waarmee brand zich verspreidt en de extreem hoge temperaturen die in een zeer korte tijd worden bereikt. Maar vooral door de alles verduisterende en zeer giftige rook die de eigen vertrouwde omgeving doet veranderen in een volstrekt onherkenbare. Dit alles gaat nog eens gepaard met de paniek om weg te komen en de wil om te redden wat er te redden valt.

De gevolgen van brand kunnen zeer ingrijpend zijn, niet alleen vanwege de ernstige letsels, maar ook door het verlies van bezittingen en tastbare herinneringen. Slachtoffers van een brand vatten de gevolgen vaak samen als: "ineens heb je niets meer."
Brand in huis overkomt ons niet. Tenminste, dat denken we altijd. Toch rukt de brandweer jaarlijks zo'n 6.000 keer uit voor een woningbrand en vallen er ongeveer 50 dodelijke slachtoffers door brand. Bij ziekenhuizen melden zich per jaar ruim 1.300 mensen met min of meer ernstige brandwonden.

Heeft u trouwens wel eens stilgestaan bij de enorme ravage die zelfs een klein brandje veroorzaakt? De schade bedraagt algauw tienduizenden euro's of meer. Brand kun je dus maar beter voorkomen!

Brand in elektrische apparaten

Bijna alle elektrische apparaten worden warm tijdens het gebruik. Apparaten waarin een ventilator zit om oververhitting te voorkomen of waarin lucht wordt ‘aangejaagd' vragen extra aandacht.

Vooral wanneer zich in het apparaat stof heeft opgehoopt, waardoor warmte niet goed wegkan, ligt het gevaar van brand op de loer. Van warmte en stromende lucht is onder meer sprake bij: wasdrogers, magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, computers, laserprinters en haarföhns.

Brandbaarheid van apparaten

Bij een brand die wordt veroorzaakt door onvoorzichtigheid of onoplettendheid kan ook apparatuur in brand raken. Veel apparaten zijn gemaakt van brandbare kunststof. Raakt bijvoorbeeld een tv-toestel betrokken bij een brand, dan wordt een brand al snel zo groot dat u die niet meer zelf kunt blussen.

Voorkom brand, begin bij uzelf!
Bij meer dan 60% van de woningbranden zijn wij zelf de veroorzaker. Door het nemen van enkele simpele voorzorgsmaatregelen, die iedereen zelf kan en eigenlijk moet nemen, zijn huis en bewoners goed beschermd tegen brand.

Denkt u dat u het goed doet?
In de praktijk laat u vast wel eens de tv op stand-by staan of rolt u de kabelhaspel niet helemaal uit. En juist dit soort kleine dingen heeft grote gevolgen. Check uw eigen woonomgeving op brandveiligheid! Dat kan door het invullen van een test. De test is te vinden via de links op de site van uw eigen brandweer www.vaals.net/brandweer of rechtstreeks via http://www.brandtest.nl.

ZEKER DOEN!